HTML

kajak

kajakozás a világban

Szigetközi tavaszolás - Barangolás

2010.03.19. 10:05 :: aáb

 

Helyszín: Szigetköz, Dunasziget

Időpont: 2010. március 27 - 28.

Találkozó: Dunasziget, március 27. 9:30

Szállás: Fűthető kőházban, emeletes ágyakon, kemencével, csűrrel, fürdőszobák, melegvíz és megannyi luxus... de ha sátraznál, arra is van lehetőség.

Utazás: Egyénileg, vagy a Vidám Kisbuszban.

A programról: A Szigetközt minden vizeskedvű szereti, ismeri, járja. Csapatunk tradicionális helyszíne, minden évben ellátogatunk ide tengeri kajakjainkkal. A tavaszi csapadékból és a hóolvadásból származó magas vízállás miatt az összes holtág, áteresz járható. Az egész folyó egy szövevényes, izgalmas járatrendszerré lesz. Ezen a túrán a cikolai mellékág rendszerben csavargunk Veletek.

Első nap: Találkozó a szálláson, majd indulás a cikolai ágrendszerbe. Az útvonalunkat a vízállás alakítja. A kisvesszősi táborozóhelyen fogunk vízre szállni és irány a Madári - zárás, Nylon - gát, fel  az ágrendszer északi végében található apró holtágakba. Csavargásunk második felében délkeletnek fordulva megnézzük a Denkpáli - hallépcsőt, majd hazalapátolunk. Az este a gasztronómia jegyében zajlik, bemutatkozik a Nagy Levin szakkör első éves hallgatóinak főzőperformansza. Vacsora, és ami mögötte van. Este természetesen tűz és zene.

Második nap: Reggeli után, nekivágunk a védett oldali ág felfedezésének. Ez a rész rögtön a ház mögül indul, a vízszintje viszonylag állandó. Nagyon izgalmas, kanyargós, tiszta vizű ág, amelyen kedvünk szerint barangolunk, majd a délutáni órákban hazacsúszunk. Várható hazaindulás  a délutáni órákban.

Ezt megtudod, ha ott leszel.

- Kevés a két nap

  • maradnál még,
  • a szállás több személyes helységek, emeletes ágyakkal.

Kinek ajánljuk: Családoknak, baráti társaságoknak, mindenkinek

Nehézség: Könnyű túra, néhány átemeléssel, napi 10-15 km a táv

Van KÉPÜNK hozzá! Néhány életkép a vízről.

Részvételi díj: 14.500 Ft/fő, amely tartalmazza:

  • a felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák).
  • hajószállítást
  • túravezetést
  • bográcsos vacsorát

A részvétei díj nem tartalmazza:   

  • a vacsin kívüli egyéb étkezéseket
  • szállásdíjat (kb. 2.000 Ft/fő/éj)
  • az utazást

Jelentkezési határidő: 2010. március 1., a részvételi díj 50%-nak befizetésével.
A fennmaradó 50% kifizetése legkésőbb az indulás előtt 1 héttel, egyéb költségek a helyszínen fizetendők.

A teljes összeg a jelentkezési határidőig történő befizetése esetén a részvételi díjból 5% kedvezményt adunk.

Hogyan csomagolj? Mit hozz magaddal? Mit adunk MI neked? Hasznos tippek a felkészüléshez, csomagoláshoz.

Ha kérdésed van, ha elakadtál, fontos válaszok kezdőknek, a víz szerelmeseinek, leendő tengerikajakos csavargóknak.

A Szigetközről:

Győr és Mosonmagyaróvár között terül el ez a 63 km hosszú és 8-14 km széles terület.Északról a Szigetköz testvérével, a Csallóközzel érintkezik, melyet a Duna főága és a Kis-Duna fog közre. Délről a Mosoni-síksággal érintkezik, ami szintén a Győri-medence kistája, és szintén a Duna hordalékkúpjának része. Keletről az Igmánd-Kisbéri-medence határolja, ami már a Komárom-Esztergomi-síkság kistája.

Az akadémiai beosztás szerint a Szigetköz a Győri-medence középtáj része, ami pedig a Kisalföld nagytájhoz tartozik.
Csallóköz és a Szigetköz a Duna két nagy hordalékkúp-szigete, mely a pleisztocénban erőteljes süllyedés következtében több száz méter vastag kavicsréteggel töltődött fel. A Duna ekkor már a mai helyén a Dévényi kapun érkezett a Kárpát-medencébe.

Két elkülöníthető geomorfológiai szintre tagolódik: alacsonyártéri szintre és magasártéri szintre. A jelenkorban a Duna szabályozásáig, azaz a XIX. századig, Pozsonytól Komáromig a Duna a felszínen hatalmas, orsó alakú törmelékkúpot rakott le, amin a folyó gyakran változtatta főmedrét és meanderes mellékágainak medrét. Ennek következtében a hordalékkúpon többé-kevésbé feltöltődött vizenyős holtágak, meanderek maradványai, természetes elgátolódással képződött bemélyedések kusza hálózata formálódott ki. Ezek együttese az alacsonyártéri szint, mely 1-2m-rel magasabb a Duna középvízszintjénél. A magasártéri szint 4-5 m-rel van magasabban a Duna vízszintjénél. Széles síkját helyenként a holt meanderek tagolják. A magasártér finomszemcsés üledéke alatt az építőipar számára jól hasznosítható homokos kavicsréteg található.

Ma árvízgátak közé szorították a Duna vizét. A medret állandó kotrással tartják fenn. A földművelés hatására pedig a vizenyős részek jelentősen összezsugorodtak.

A Dunának márciusban a jegesár miatt, május-júniusban pedig a zöldár miatt nagyobb a vízállása. A zöldár után a következő áradásig apad.
szigetkoz.hu

A túrák útvonalát meghatározza az időjárás, valamint a vízállás. A tengerikajak.hu a változtatás jogát fenntartja. A túrán résztvevők kötelesek a túravezetők utasításait betartani.

Ha kérdésed van a túráról, írj nekünk!

 

Jelentkezem a túrára

Egy kis kedvcsináló a rossz időjárás miatt elmaradt Bodrogközi kajakozás helyett:

Szólj hozzá!

Címkék: sport túra szigetköz kajak tengeri kajak

A bejegyzés trackback címe:

https://kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr721851717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása